νέοι-κανονισμοί-ασφαλείας-στα-αυτοκίνητα

Κοινοποίηση

Νέοι κανονισμοί ασφαλείας στα αυτοκίνητα από τον Ιούλιο του 2022

Ε.Ε: Από τον Ιούλιο του 2022 σε εφαρμογή οι νέοι κανονισμοί ασφαλείας στα αυτοκίνητα.

Για πολλά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τις μετακινήσεις με ποδήλατο ως ένα οικολογικό και ασφαλές μέσο μεταφοράς. Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχουν λειτουργικοί ποδηλατόδρομοι που δίνουν λύσεις στην καθημερινότητα. Πολλές πόλεις προτρέπουν όλο και περισσότερους πολίτες να επιλέγουν το ποδήλατο, επεκτείνοντας τους ποδηλατόδρομους και δίνοντας περισσότερα κίνητρα για να τους χρησιμοποιούν. Το θέμα αυτό έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία την περίοδο της πανδημίας, όπου οι μετακινήσεις με ποδήλατο θεωρούνται ασφαλέστερες από αυτές με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτή η νέα τάση μετακίνησης με τα ποδήλατα αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει μια σειρά από αποφάσεις για να επιλύσει το θέμα της ασφαλούς μετακίνησης των ποδηλατών. Για αυτό το λόγο, από τις 6 Ιουλίου του 2022 θα ισχύσουν νέοι υποχρεωτικοί κανονισμοί ασφαλείας στα αυτοκίνητα.

Στόχος είναι η βελτίωση της ασφάλειας των ποδηλατών και των πεζών στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Σύμφωνα με αυτόν τον κανονισμό, από τις 6 Ιουλίου του τρέχοντος έτους τα καινούρια αυτοκίνητα θα πρέπει να εφοδιαστούν με νέα υποχρεωτικά συστήματα ασφαλείας. Αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των ατυχημάτων με τη συμμετοχή πεζών και ποδηλατών. Ο νέος κανονισμός περιλαμβάνει έναν εκτενή κατάλογο των υποχρεωτικών συστημάτων και λειτουργιών ασφαλείας.

Τα νέα υποχρεωτικά συστήματα

Τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι εξοπλισμένα με σύστημα ένδειξης ορίου ταχύτητας, διατήρηση λωρίδας και σύστημα ελέγχου πίεσης τροχών. Επιπλέον, από το 2024 όλα τα νέα οχήματα θα πρέπει να διαθέτουν τα λεγόμενα «μαύρα κουτιά» καταγραφής συμβάντων. Τα φορτηγά, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με το νέο σύστημα BLIS (Blind Spot Information System), το οποίο θα βελτιώσει την ασφάλεια των ποδηλατών που κινούνται στη νεκρή γωνία. Δύο χρόνια αργότερα θα τεθεί σε ισχύ και η απαίτηση εφαρμογής συστημάτων ανίχνευσης κόπωσης του οδηγού. Από το 2029, θα εφαρμοστεί το νέο πρότυπο άμεσης ορατότητας DVS στα φορτηγά, που απαιτεί τη χρήση καμερών ή πρόσθετων καθρεφτών.

Επιπλέον, από τον νέο κανονισμό της ΕΕ δεν θα μπορούσε να λείπει μια τροποποίηση των διατάξεων για τα συστήματα παθητικής ασφάλειας στα νέα αυτοκίνητα. Όπως για παράδειγμα, το υλικό που χρησιμοποιείται στο γυαλί των παρμπρίζ των αυτοκινήτων.

Οι προσδοκίες από τα νέα συστήματα ασφαλείας είναι η μείωση των ατυχημάτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα συστήματα αυτά θα επιτρέψουν τη μείωση του αριθμού των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων κατά 24.794 και την αποφυγή 140.740 σοβαρών τραυματισμών σε όλη την Ευρώπη. Ορισμένα από αυτά τα έξυπνα συστήματα ασφαλείας είναι ήδη γνωστά και εφαρμόζονται στους σύγχρονους τύπους οχημάτων.  Ωστόσο, θα πρέπει να αναπτυχθούν ή να βελτιωθούν περισσότερο από τους κατασκευαστές, για να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς.

Σου άρεσε αυτό που διάβασες;
Μπορείς να το κοινοποιήσεις:

Διάβασε επίσης

Fiat-panda-4x4-restomod

Το Fiat Panda 4Χ4 επιστρέφει!– Υβριδικό, συλλεκτικό και High-Tech σε μόλις 10 μονάδες

s2000-κίτρινο

Ποιο μεταχειρισμένο έπιασε 200.000€, ενώ είχε αρχική 40.000€; – Μήπως το έχεις κι εσύ στο γκαράζ σου;

VW-TRANSPORTER-T3

Το VW Transporter T3 των 365.000€

ιστορικό-mercedes

Έκθεση ιστορικών αυτοκινήτων

μεταχειρισμένο-vw

Αγοράζοντας μεταχειρισμένο VW

ιπτάμενο-tesla

Ένα Tesla που πετάει γίνεται viral

Cookies!

Χρησιμοποιούμε cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σου.